Uitval van kracht / RSI bij Slagwerk student

 

Ervaringen

Kevin Tolkamp,  afgestudeerd in 2012 aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem in klassiek slagwerk:  “door de oefeningen en aanwijzingen ben ik anders gaan denken over het staan achter mijn instrument” .

Mijn naam ik Kevin Tolkamp en ik ben 22 jaar. Ik ben in december 2012 afgestudeerd, aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem, waar ik de klassiek slagwerkopleiding heb gedaan.

In mijn vierde jaar,  verdween het gevoel in het vingertopje van de wijsvinger,  aan mijn linkerhand. Dit leverde een groot probleem op voor mijn studie, want ik kon niet voelen wat ik met mijn stokken deed. En ook met de handen spelen ging niet meer.

De huisarts raadde mij aan naar een therapeut te gaan, en dan met name iemand die ervaring heeft met muzikanten. Zo kwam ik bij Charlotte terecht.  Tijdens de eerste sessie constateerde ze al dat er veel spieren, vanaf de onderarm tot onderrug, in de kramp zaten. Ook zaten er veel ‘bultjes’ op de spieren, allemaal afvalstoffen die niet weg konden en zich opstapelden.

Charlotte bedacht allemaal oefeningen voor me die ik elke dag moest doen. Echter eigenwijs als ik ben deed ik dat natuurlijk niet altijd. Gedurende de sessies werden de oefeningen steeds zwaarder en ingewikkelder. Niet alleen mijn probleem werd aangepakt maar ook dingen als lopen, zitten en staan. Iets waar ik nu nog veel aan heb, want ik kan me nu zelf corrigeren als ik verkeerd zit of verkeerd sta.

Daarnaast bleek dat mijn linkerarm en schouder een zwakke plek waren. Mijn schouder was een jaar eerder uit de kom geweest en alhoewel ik dacht volledig hersteld te zijn bleek echter dat de spieren nog er zwak waren en dat de schouder nog niet soepel kon bewegen. Ook dit probleem werd aangepakt met allerlei oefeningen. Deze werden steeds verder opgebouwd, maar ging het een week niet dan moest ik weer een stapje terug om zo weer verder te trainen.

Er is veel bijgebleven van de therapie, zoals het eerder genoemde lopen, staan en zitten. Maar daarnaast heb ik ook geleerd  hoe je gemakkelijk spieren kunt ontspannen. Dit komt me zeer goed van pas tijdens het studeren. Soms vergeet ik dit nog wel eens als ik een moeilijk of snel stuk moet spelen. Maar vaak komt er dan nu wel het besef dat ik moet ontspannen om die spieren te ontzien en blessures te voorkomen.

De therapie vond niet alleen plaats in de behandelkamer, maar ook kwam Charlotte een paar keer kijken als ik  aan het studeren was. Hierbij heeft ze me ook erg nuttige informatie gegeven. Hierdoor ben ik anders gaan denken over het staan achter mijn instrument.

Comments are closed.